4 thoughts on “Czy jesteś reżyserem swojego zdrowia – Jarosław Kasprzak”
“Die Welt – Wielkie Umieranie w Polsce” – (20-04-2021)
Donosi z Warszawy korespondent gazety „Die Welt” – Philipp Fritz
…śmiertelność w związku z COVID-19 w Polsce jest wyraźnie wyższa niż w innych „hotspotach” w Europie.
To sceny dużo gorsze od czarnych scenariuszy w Niemczech…
TO JEST ODCINEK O SUSZENIU, O TYM JAK ROBIĆ TO NAJLEPIEJ, NAJWYDAJNIEJ, NAJBEZPIECZNIEJ ETC. JEDNAK NIE JEST TO ODCINEK O TYM CO SUSZYĆ, KTÓRE GRZYBY MOŻNA, KTÓRE SĄ JADALNE ETC. O TYM ZROBIŁEM JUŻ ODCINEK: “VIDEO ATLAS GRZYBÓW”, KTÓRY BARDZO MOCNO POLECAM, JEST TAM OMÓWIONE BARDZO DUŻO POPULARNYCH W POLSCE GRZYBÓW I W OGÓLE DUŻO CIEKAWOSTEK O GRZYBACH. CHODZI O TO, ŻE NIE ZAGŁĘBIAŁEM SIĘ W TYM PORADNIKU, KTÓRY TERAZ OGLĄDACIE W KWESTIĘ TEGO KTÓRE GRZYBY SUSZYĆ, A OGÓLNIE SKUPIŁEM SIĘ NA TYM JAK NAJLEPIEJ, W UJĘCIU CAŁOŚCIOWYM SUSZYĆ GRZYBY. GENERALNIE WSZYSTKIE
GRZYBY SUSZY SIĘ PODOBNIE, CHOCIAŻ CZASEM ZDARZAJĄ SIĘ NIEJASNOŚCI, SPECYFICZNE SPOSOBY CZY WRĘCZ KONTROWERSJE, JAK GDZIENIEGDZIE POLECANA RADA SUSZENIA OPIENIEK Z WCZEŚNIEJSZYM ICH OBGOTOWANIEM. SUSZĘ NAJPOPULARNIEJSZE GRZYBY: PRAWDZIWKI, MAŚLAKI, PODGRZYBKI, KOŹLARZE, KURKI, CZYLI TE CO DO KTÓRYCH MAM 100% PEWNOŚĆ, ŻE SĄ JADALNE.
INTERAKTYWNY SPIS TREŚCI:
0:00 – Wstęp
1:48 – Wstępna obróbka przed suszeniem?
3:10 – Czyszczenie grzybów
3:56 – Wstęp c.d. (o suszeniu ogólnie)
5:38 – Łodygi grzybowe – Suszyć czy nie?
6:26 – Suszenie na nici na słońcu
10:25 – Suszenie na słońcu a PROMIENIE UV
10:40 – Suszenie w workach
11:45 – Suszenie na gałązkach
12:18 – Suszenie przy piecu/kaloryferze/kominie/kominku
13:09 – Suszenie w suszarni własnej roboty
14:21 – Suszenie w piekarniku
16:35 – Suszenie w dehydratorze
16:59 – Do kiedy suszyć?
18:33 – Przechowywanie suszów
20:32 – Przepisy, zastosowania suszonek
TABELE KALORII
Żeby się zdrowo odżywiać, trzeba mieć w domu zdrowe pożywienie. Jest to podstawowa zasada. W poniższym spisie umieszczamy opisy najzdrowszych oraz najbardziej powszechnych produktów żywieniowych, owoców i warzyw. Przy wszystkich można znaleźć wartości odżywcze + przy niektórych, bardziej rozwinięty opis
“Die Welt – Wielkie Umieranie w Polsce” – (20-04-2021)
Donosi z Warszawy korespondent gazety „Die Welt” – Philipp Fritz
…śmiertelność w związku z COVID-19 w Polsce jest wyraźnie wyższa niż w innych „hotspotach” w Europie.
To sceny dużo gorsze od czarnych scenariuszy w Niemczech…
https://m.dw.com/pl/die-welt-wielkie-umieranie-w-polsce/a-57261069
“Metody suszenia: grzybów, warzyw, owoców – naturalne, oldskoolowe i z użyciem prądu” – (Wideo – Zdrowe Życie)
https://www.youtube.com/watch?v=j9UQfVZb0Rk&t=0s
TO JEST ODCINEK O SUSZENIU, O TYM JAK ROBIĆ TO NAJLEPIEJ, NAJWYDAJNIEJ, NAJBEZPIECZNIEJ ETC. JEDNAK NIE JEST TO ODCINEK O TYM CO SUSZYĆ, KTÓRE GRZYBY MOŻNA, KTÓRE SĄ JADALNE ETC. O TYM ZROBIŁEM JUŻ ODCINEK: “VIDEO ATLAS GRZYBÓW”, KTÓRY BARDZO MOCNO POLECAM, JEST TAM OMÓWIONE BARDZO DUŻO POPULARNYCH W POLSCE GRZYBÓW I W OGÓLE DUŻO CIEKAWOSTEK O GRZYBACH. CHODZI O TO, ŻE NIE ZAGŁĘBIAŁEM SIĘ W TYM PORADNIKU, KTÓRY TERAZ OGLĄDACIE W KWESTIĘ TEGO KTÓRE GRZYBY SUSZYĆ, A OGÓLNIE SKUPIŁEM SIĘ NA TYM JAK NAJLEPIEJ, W UJĘCIU CAŁOŚCIOWYM SUSZYĆ GRZYBY. GENERALNIE WSZYSTKIE
GRZYBY SUSZY SIĘ PODOBNIE, CHOCIAŻ CZASEM ZDARZAJĄ SIĘ NIEJASNOŚCI, SPECYFICZNE SPOSOBY CZY WRĘCZ KONTROWERSJE, JAK GDZIENIEGDZIE POLECANA RADA SUSZENIA OPIENIEK Z WCZEŚNIEJSZYM ICH OBGOTOWANIEM. SUSZĘ NAJPOPULARNIEJSZE GRZYBY: PRAWDZIWKI, MAŚLAKI, PODGRZYBKI, KOŹLARZE, KURKI, CZYLI TE CO DO KTÓRYCH MAM 100% PEWNOŚĆ, ŻE SĄ JADALNE.
INTERAKTYWNY SPIS TREŚCI:
0:00 – Wstęp
1:48 – Wstępna obróbka przed suszeniem?
3:10 – Czyszczenie grzybów
3:56 – Wstęp c.d. (o suszeniu ogólnie)
5:38 – Łodygi grzybowe – Suszyć czy nie?
6:26 – Suszenie na nici na słońcu
10:25 – Suszenie na słońcu a PROMIENIE UV
10:40 – Suszenie w workach
11:45 – Suszenie na gałązkach
12:18 – Suszenie przy piecu/kaloryferze/kominie/kominku
13:09 – Suszenie w suszarni własnej roboty
14:21 – Suszenie w piekarniku
16:35 – Suszenie w dehydratorze
16:59 – Do kiedy suszyć?
18:33 – Przechowywanie suszów
20:32 – Przepisy, zastosowania suszonek
—
ZDROWO GOTUJEMY
http://zdrowogotujemy.blogspot.com/2014/11/pokarmy-i-wartosci.html?m=1
TABELE KALORII
Żeby się zdrowo odżywiać, trzeba mieć w domu zdrowe pożywienie. Jest to podstawowa zasada. W poniższym spisie umieszczamy opisy najzdrowszych oraz najbardziej powszechnych produktów żywieniowych, owoców i warzyw. Przy wszystkich można znaleźć wartości odżywcze + przy niektórych, bardziej rozwinięty opis
“Żywność Genetycznie Modyfikowana Dopuszczona do Obrotu w Unii Europejskiej – Trwa Lobbing” – (Wideo + Linki do źródeł w opisie)
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Eh3zTmuWc8I
“Uzdrawiająca Moc Wody Według Ks. Kneippa” – (Wideo)
Niemiecki ksiądz Sebastian Kneipp odkrył prawie półtora wieku temu, że zabiegi wodą pomagają zwalczać niemal wszystkie dolegliwości…
https://m.dw.com/pl/uzdrawiaj%C4%85ca-moc-wody-wed%C5%82ug-ks-kneippa/av-57219663